Garantujeme doručenie do Vianoc pri objednávkach vytvorených do 20.12.
Potrebujete poradiť pri výbere vhodného produktu?
Kontaktujte nás na telefónnom čísle
+421 948 243 347
alebo na
pharma@pharmamkl.sk

Kolagén a kyselina hyalurónová ako ich nepoznáme

23.07.18

Zvnútra zdravie, zvonku krása

Kolagén a kyselina hyalurónová sa hojne využívajú v estetickej medicíne, no významnú rolu zohrávajú aj v iných lekárskych odvetviach. Ich prvoradou úlohou nie je zastaviť proces starnutia, ale uľaviť od bolesti a problémov s pohybom. Navonok sa ich účinok prejavuje v podobe lepšej pleti, lepších vlasov a lepších nechtov. Dôležité je však skupenstvo týchto látok.

Obe látky, ktoré sú ľuďom známe v prvom rade preto, lebo sa používajú na skrášľovanie a omladzovanie, sú telu prirodzené. Jednoducho sa s nimi rodíme. Na čo slúžia? Kyselina hyalurónová sa, zjednodušene povedané, stará o to, aby boli dostatočne zavlažované, teda hydratované, kĺby, sliznice, oči či pleť. „Úplne presne povedané, kyselina hyalurónová sa nachádza v medzibunkovom priestore, v podkoží a v kĺbovej tekutine v chrupavkách,“ dodáva ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek. „Hydratuje chrupavkové a spojivové tkanivo, dá sa tiež povedať, že funguje ako ,mazivoʻ, aby sme kĺbmi dokázali hýbať jednoducho, bez bolestí, zadrhávania a naplno.“

Na pohyb, silu tela a jeho pružnosť či ohybnosť má vplyv aj kolagén. Je to telu vlastná bielkovina a základná stavebná látka všetkých podporných tkanív. V tele takmer niet miesta, kde by sa nenachádzala. Tvorí kosti, svaly, kĺby, šľachy, ale aj kožu, väzivá, chrupavky, ďasná...“ dodáva doktor Holoubek. Kolagén sa nachádza najmä v spojivovom tkanive kože, v šľachách, svalových tkanivách, nechtoch, vlasoch, kostiach, chrupavkách. Možno vás prekvapí, že tvorí až šesť percent telesnej váhy.“

Ani pohyb, ani rast

Je jasné, že bez kolagénu a kyseliny hyalurónovej by ľudský organizmus nedokázal vyrásť a hýbať sa. Takže nerozhodujú ani tak o mladistvom vzhľade, ako skôr o slobode a kvalite pohybu. Kolagénové väzivo je jednou z hlavných súčastí medzibunkového priestoru spojivového tkaniva v oblasti pohybového aparátu. Spevňuje okolie kĺbovej štruktúry, kĺbové puzdrá, šľachové úpony. V kostenej časti tvorí organickú zložku kosti, v ktorej sú uložené osteocyty, základné bunky zrelej kosti. Uvoľňujú minerály z matrixu kosti, a teda majú nezastupiteľnú úlohu v regulácii hladiny vápnika v organizme. Podobne to funguje v chrupavkách,“ vysvetľuje podrobne funkciu kolagénu v tele MUDr. Holoubek.

Bolestivé problémy

Príroda to však zariadila tak, že množstvo kolagénu aj objem kyseliny hyalurónovej s pribúdajúcimi rokmi klesá. Nie na prahu osemdesiatky či deväťdesiatky, ale oveľa skôr. Niektoré zdroje udávajú, že okolo štyridsiateho roku života telo už nevyrobí ani polovicu objemu kyseliny hyalurónovej v porovnaní s tým, koľko jej produkovalo roky predtým. Podobne utícha aj produkcia kolagénu, a to v momente, keď telo prestane rásť. Dôsledok? Koža už nie je vypnutá ako kedysi, začíname vädnúť, ochabovať. Ešte väčší problém je, že sa znižuje naša hybnosť aj pružnosť a môžeme mať problémy s pohybom.

Kedy sa to všetko začína? Podľa doktora Holoubka je to veľmi individuálna záležitosť. „Súvisí s pohybovým režimom, výživou aj genetickou výbavou. Faktom však je, že v dôsledku degenerácie kolagénu a nedostatku kyseliny hyalurónovej vysychajú chrupavky a vzniká artróza či spondylóza - degeneratívne zmeny medzistavcových platničiek, ktoré vedú k tvorbe výrastkov.“

Riziko nenápadnosti

Kým sa tieto zdravotné ťažkosti rozvinú do podoby, že spôsobujú vážne problémy, bolesti a zásadným spôsobom znižujú kvalitu nášho života, v podstate netušíme, že sa v našom tele deje zrada. „Rozpoznať, že v tele chýba kyselina hyalurónová a kolagén, a teda že sa rozvíja artróza alebo spondylóza, sa nedá,“ upozorňuje ortopéd. Prevenciou je podľa neho dobrá životospráva a hlavne pohybová aktivita. Pohyb stimuluje produkciu kolagénu, pričom sa do chrupavky nasáva vnútrokĺbová tekutina, ktorá ju vyživuje a hydratuje.“

Zároveň platí, že keď už ťažkosti nastanú, ich liečba spočíva v injekčnom aplikovaní kolagénu a kyseliny hyalurónovej do tela. „Ideálne je začať s aplikáciou už pri prvých príznakoch degenerácie spojivového tkaniva,“ radí lekár. „Najúčinnejšia je injekčná dávka kolagénu do postihnutého kĺbu jedenkrát týždenne. Kyselina hyalurónová sa v závislosti od preparátu aplikuje buď raz, alebo trikrát v priebehu polroka.“

Bezbolestné riešenie

Existuje však aj riešenie bez nutnosti stretu kože s ihlou – tekutý kolagén a tekutá kyselina hyalurónová. Ide zároveň o výbornú prevenciu úbytku kolagénu či kyseliny hyalurónovej, a teda aj rozvinutia degeneratívneho ochorenia pohybového aparátu. Na slovenský a český trh ich dodáva spoločnosť Pharma MKL, ktorej sa okrem iného podarilo získať registráciu a legislatívou žiadanú certifikáciu kyseliny hyalurónovej v tekutej podobe (Hyalurmed) a rovnako tekutý kolagén vo forme peptidov (Optimal Collagen). Ich najväčšou výhodou je ich skupenstvo, užívajú sa perorálne (vypijú sa), čo znamená, že sa naozaj vstrebú do tela a pôsobia zvnútra smerom von. Výhodou perorálneho užívania tekutej formy kyseliny hyalurónovej a kolagénu je aj skutočnosť, že sa dokážu dostať aj do najmenšieho medzibunkového priestoru v kĺboch a chrupavkách, kde často nevie pomôcť ani injekcia. Pri vonkajšom používaní kyseliny hyalurónovej nájdeme na trhu množstvo prípravkov, avšak na dosiahnutie maximálneho účinku treba siahnuť po takom, ktorý obsahuje kyselinu v najčistejšej forme. Obzvlášť v letnom období je nutné pokožku hydratovať viac ako inokedy. V lekárni dostanete už aj opaľovací krém s kvalitnou kyselinou hyalurónovou a s krycím homogénnym filtrom novej generácie SunCat MTA, ktorý poskytuje ochranu širokého spektra v celom rozsahu UVB a UVA od 290 nm do 400 nm.

Posledné články

Krásna pleť je v prvom rade zdravá. Správna a pravidelná starostlivosť o pleť však okrem zdravia prináša aj spomalenie starnutia pokožky. Aké zložky by mali obsahovať antiaging krémy a prečo sú pre pleť dôležité?
Starnutie a vrásky sú prirodzenou súčasťou života. Nie je však jedno, ako rýchlo starneme a aké hlboké vrásky na čele a na tvári máme. Zmysel spomaľovania starnutia nie je v snahe vyzerať večne mlado. Zamyslime sa však nad faktormi, ktoré ovplyvňujú náš dnešný životný štýl a spôsobujú predčasné starnutie pokožky.
Nielen stres, nevhodná životospráva alebo UV žiarenie spôsobujú predčasné starnutie pokožky. Mnoho našich denných rutín prispieva k tvorbe vrások a starnutiu pleti. Antiagingové krémy robia, čo môžu, ale ich účinné látky potrebujú našu spoluprácu.
Mnoho žien začína pravidelne užívať kolagén už okolo tridsiatky. Nielen ako prostriedok na spomalenie starnutia, ale aj ako prevenciu alebo riešenie bolesti krížov, na bolesť kolena či kĺbov. Muži by si mali obdobnú starostlivosť dopriavať tiež. Kolagén je pre silnejšie pohlavie veľmi dôležitý.
1 2 3 7
© Pharma MKL 2019
facebook-squarebarsyoutube-squareinstagramshopping-basketcross-circle